Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ















Το χωριό Τσουκαλάδες του νομού Λευκάδας βρίσκεται ΒΔ του νησιού, 6 χλμ δυτικά της πόλης της Λευκάδας, σ’ ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρα, όπου μοιάζει με εξώστη προς τη θάλασσα του Ιονίου . Ως Δ.Δ. Τσουκαλάδων ανήκει στο δήμο Λευκάδας.

Το όνομα του χωριού "Τσουκαλάδες" το είχε η περιοχή από παλιά, πιθανότατα από μία εποχή που οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κατασκευή πήλινων δοχείων. Ο κόκκινος πηλός που συναντάται σε ορισμένα σημεία της περιοχής επιτρέπει την εκδοχή αυτή. Το χωριό βρίσκεται μέσα σ έναν πλούσιο και εύφορο ελαιώνα, που παλιότερα αλλά και σήμερα το λάδι ήταν και είναι το κατεξοχήν προϊόν του. Επίσης το κρασί του με την ντόπια ποικιλία βέρτζαμο (κεφαλιακό) όπου χαρακτηρίζεται από την πλούσια γεύση και το άρωμα.


Παλιό σχολείο



Παραλία γυαλού σκάλα


Παραλία Καμίνια

Παλιότερα κατεξοχήν αγροτικό το χωριό, τα τελευταία όμως χρόνια και τουριστικό. Οι ντόπιες παραλίες του χωριού Γιαλού Σκάλα και Καμίνια, (οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο από τον επισκέπτη ανταμείβουν τον κολυμβητή με τα καθαρότατα και καταγάλανα νερά τους και την καταπληκτική διαδρομή που υπάρχει μεταξύ του χωριού και αυτών αφού οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν σ’ αυτές περνούν από καταπληκτικό πευκόδασος για τη μια και πανέμορφα ελαιόφυτα χωράφια για την άλλη. Επίσης πολλά μυστικά κρύβουν και η από θάλασσα επισκέψιμες παραλίες Κάτω Σκαλί και Κόκκινος Βράχος) αλλά και ο δρόμος που περνά και οδηγεί στις άλλες παραλίες του νησιού, το έχει κατατάξει ένα μέρος αρκετά προσβάσιμο για τον επισκέπτη και τον ξένο τουρίστα. Διαθέτει πολλά δωμάτια και καταλείματα με εξαιρετικά σύγχρονες ανέσεις, με γρόγορη πρόσβαση στην πόλη της Λευκάδας και τις κοντινές παραλίες. Εξάλλου το ήσυχο και πράσινο περιβάλλον και το καταπληκτικό κλίμα με τον μαΐστρο του, προσφέρει ησυχία, γαλήνη και ξεκούραση. Οι τοπικές παραδοσιακές ντόπιες ταβέρνες με τις χαρακτηριστικές τους γεύσεις προσφέρουν στον επισκέπτη αξέχαστες λιχουδιές και φιλοξενία.

Χωριό με πλούσια τοπική ιστορία και κοινωνική προσφορά στον τόπο ( γράμματα και αθλητισμό μιας και αποτελεί καταγωγή διακεκριμένων αθλητών και επιστημόνων) και την τοπική κοινωνία του νησιού, παραμένει ζωντανό (ενεργό ) όλο το χρόνο με τη δράση του πολιτιστικού συλλόγου και του αθλητικού σωματείου Αναγέννηση.

Χωριό με πλούσιο μορφωτικό ανθρώπινο υλικό, όπου έχει αποδείξει καταξιωμένους επιστήμονες στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην πολιτική, την κοινωνική ζωή του τόπου και της χώρας.

Με νέους ανθρώπους όπου μένουν στο χωριό δημιουργούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ζωντανεύοντας τον τόπο.


Χωριό φιλόξενο με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης που θα κεράσουν το καφέ και θα σου πουν την καλημέρα καλοσωρίζοντάς σε και ανοίγοντας μεγαλόκαρδα το σπιτικό τους.

Χωριό που αντέχει ακόμα στις προκλήσεις των καιρών και προσπαθεί να έχει την συνέχεια, την διάρκεια και την ιστορία του.



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

















Το κοινοτικό κατάστημα του χωριού. Στον πάνω όροφο στεγάζονατι τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο ισόγειο βρίσκεται το ιατρείο και στο υπόγειο
στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Τσουκαλάδων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου